Het is belangrijk om uw schilderwerk binnen en buiten goed te onderhouden. De verflaag beschermt uw houtwerk tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan regen, wind en zon. Door de bescherming van de verflaag blijft uw houtwerk in goede staat. 
Onderhoud van uw schilderwerk zorgt er dus voor dat uw houtwerk langer mee gaat. Ook voorkomt u extra kosten door tijdig uw houtwerk te laten schilderen. Hiermee spaart u bijvoorbeeld kosten uit voor reparaties door het ontstaan van houtrot of extra uren die nodig zijn om het houtwerk te schuren door achterstallig onderhoud.
Wij leggen u hieronder uit hoe u kunt bepalen of het tijd is voor een schilderbeurt.

Schilderwerk dat toe is aan onderhoud

Het is aan te raden regelmatig uw houtwerk te controleren op tekenen van slijtage of beschadiging. Hieronder beschrijven wij een aantal situaties waarin u kunt zien dat het tijd is om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvende offerte:

  • De verf op uw kozijnen, muren of vloer is duidelijk verkleurd ten opzichte van de oorspronkelijke kleur van het schilderwerk;
  • Het schilderwerk is beschadigd of versleten door bijvoorbeeld het veelvuldig openen van deuren en ramen of een vloer die regelmatig belopen wordt;
  • Er zitten blaasjes of scheurtjes in het schilderwerk, deze beschadigingen zijn vaak het eerst zichtbaar bij de horizontale, of liggende, delen van het houtwerk. Denk hierbij aan de vensterbank of dorpels;
  • Op de aansluiting van houten delen, zoals de hoek van een kozijn, ontstaan scheuren;
  • Er is duidelijk te zien dat de verf los laat en dus niet meer goed hecht of afgeeft. Er zijn twee testen om uit te vinden of dit het geval is, namelijk de ‘hechtproef’ of de ‘poederproef’. Bij de hechtproef plakt u een stuk tape of plakband op het houtwerk en drukt dit stevig vast. Als bij het weghalen van de tape de verf los laat, dan is de hechting van de verf niet meer goed en moet er opnieuw geschilderd te worden. Bij de poederproef haalt u een natte doek over het houtwerk. Als er verfpoeder op de doek achter blijft, is de kwaliteit van de verf ook niet meer goed.

Het herkennen van houtrot

Het controleren van uw houtwerk op bovenstaande gebreken is belangrijk. Als onderhoud niet op tijd wordt uitgevoerd, wordt de kans op houtrot groter. Wij moeten helaas al te vaak houtrot herstellen. Iets wat we kunnen herstellen, zodat u er achteraf niets meer van ziet. Echter lopen de kosten voor het onderhoud op die manier wel op. Geld dat u vast liever uit geeft aan leuke dingen.

Als één of meer van de onderstaande punten van toepassing is op het houtwerk aan de binnen- of buitenzijde van uw woning, kunt u concluderen dat er sprake is van houtrot:

  • Het hout verkleurt
  • Het hout is zacht
  • Er is met een schroevendraaier relatief gemakkelijk in het hout te prikken

houtrot2   

Hoe vaak moet er geschilderd worden?

Over het algemeen is de stelregel dat het houtwerk buiten één keer per vijf jaar geschilderd moet worden met kwalitatief goede lak. Door de invloed van zon en regen is het vaak zo dat houtwerk op het Westen of Zuiden eerder toe is aan nieuw schilderwerk. Hou er ook rekening mee dat bij lak of beits meer onderhoud nodig is. Deze materialen bieden minder bescherming tegen externe invloeden, zoals wind, regen en zon, dan verf.

Binnen schilderen is minder vaak nodig. Voor het houtwerk in een huis, zoals deuren en kozijnen, adviseren wij vaak om dit eens per zeven jaar opnieuw te laten schilderen. Houtwerk dat intensiever wordt gebruikt, heeft eerder nieuw onderhoud nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geschilderde trap die dagelijks wordt gebruikt door het hele gezin.

De beste periode om te schilderen

De beste periode om uw houtwerk te laten schilderen ligt tussen april en oktober. De temperatuur van tussen de 10 tot 25 graden in deze periode maken ideale omstandigheden voor een goed eindresultaat. Deze temperaturen zorgen ervoor dat de verf goed opdroogt. De temperatuur, zon en luchtvochtigheid zijn met name belangrijk bij het uitvoeren van buitenschilderwerk. U zult ons bijvoorbeeld nooit houtwerk zien schilderen dat in de volle zon staat, aangezien de verf dan te snel droogt. Dit beïnvloed het uiteindelijke resultaat in negatieve zin.

Het is ook mogelijk om in de periode tussen november en maart te laten schilderen. Dit wordt vaak de ‘winterschilder’ genoemd. In deze periode kunnen wij u een korting bieden op het schilderwerk. Door speciale technieken kunnen wij ook in deze periode zorgen dat uw schilderwerk tegen dezelfde hoge kwaliteit wordt opgeleverd.

Een gouden tip voor het onderhoud van uw houtwerk

Het is belangrijk om het houtwerk aan de buitenzijde van de woning of het gebouw regelmatig schoon te maken. Door het schoonhouden van het hout, voorkomt u de werking van weersinvloeden. Vocht blijft dan bijvoorbeeld niet lang aanwezig op de liggende delen van bijvoorbeeld uw kozijnen.

Wij bieden onze klanten ook een service aan voor onderhoud. Wij komen van elk kwartaal uw houtwerk schoonmaken en kunnen direct controleren of er eventuele onvolkomenheden zijn ontstaan. Als we iets tegen komen, kunnen we dit direct repareren, zodat er verder geen schade wordt toegebracht aan de gezondheid van uw hout.

Onderhoud en controle door een professional

Het is begrijpelijk als u het, ondanks bovenstaande tips, soms lastig vind om te beoordelen of uw schilderwerk aan onderhoud toe is. Wij komen graag langs om samen met u te kijken of er onderhoud nodig is. Dan weet u zeker dat u niets over het hoofd ziet!