U heeft, wellicht op basis van de tips in ons artikel Wanneer is het tijd om een schilder in te huren?, geconstateerd dat het tijd is voor onderhoud van uw hout binnen- of buitenshuis. Een goede keuze, want met tijdig onderhoud voorkomt u hoge kosten voor restauratiewerkzaamheden. Maar, met welke soort verf kunt u het beste uw hout laten schilderen?

Wat is een verfsysteem?

Als u offertes aanvraagt voor uw schilderwerk en er komen schilderbedrijven langs om de prijs voor de klus te bepalen, dan heeft u vast de term ‘verfsysteem’ wel een keer horen vallen. Maar wat is nu eigenlijk een verfsysteem?

Verfsysteem is de naam voor de combinatie van de verschillende verfsoorten die aangebracht worden op geschuurd hout, die uiteindelijk gezamenlijk zorgen voor een goede bescherming tegen weersinvloeden. De verfsoorten worden gebruikt in een bepaalde volgorde, omdat iedere verfsoort is bedoeld voor een andere soort ondergrond. De verfsoorten in het verfsysteem sluiten bij elkaar aan en werken het beste in combinatie met elkaar.

Door gebruik te maken van een verfsysteem, en dus de juiste producten in de juiste volgorde met elkaar te combineren, krijgt u het beste resultaat en wordt het aantal benodigde schilderbeurten voor een goede dekking beperkt.

Er zijn drie soorten verfsoorten te onderscheiden binnen een verfsysteem:

 • Primer (grondlaag)
 • Voorlak (tussenlaag)
 • Aflak (eindlaag)

Soms is het verfsysteem een ‘éénpotssysteem’, dit betekent dat alle verfsoorten zijn samengevoegd tot één product dat direct te gebruiken is.

Verschillende soorten verf

Er bestaan vele verschillende soorten verf, voor verschillende toepassingen. Verf is opgedeeld in twee soorten, afhankelijk van het oplos- en bindmiddel dat wordt gebruikt in de verf:

 • Verf op waterbasis (waterhoudende verven)
 • Verf op solventbasis (het bindmiddel is verdund met bijvoorbeeld terpentine of een ander koolwaterstof mengsel)

De kenmerken van verf op waterbasis

 • De verf droogt snel en is na 6 tot 8 uur weer overschilderbaar
 • De verf is reukloos
 • De verf is makkelijk aan te brengen en moet dik worden aangebracht met een langharige kwast
 • De verf vergeelt niet
 • De geverfde delen kunnen achteraf met water gereinigd worden

De kenmerken van water op solventbasis

 • De verf doet er langer over om goed te drogen, vaak kan een nieuwe laag pas na 24 uur aangebracht worden
 • De verf heeft een sterke lucht
 • De verf kan snel worden aangebracht en moet dunner aangebracht worden dan verf op waterbasis
 • De verf geeft een goede bescherming tegen weersinvloeden

Welke verfsoort kunt u het beste kiezen?

Voor het schilderen van hout kunt u kiezen uit hoogglans lak, zijde glans lak en matte lak. Het verschil zit met name in de uitstraling en het effect op uw interieur of exterieur en de mate van weersinvloeden die de lak moet weren.

Voor buiten schilder werk is hoogglans verf de sterkste variant. Daarna volgt zijde glans verf en vervolgens matte lak. Hoogglans lak is over het algemeen aan te raden voor buiten, omdat deze verf slijtvaster is dan de andere varianten door de harde toplaag. Het hout blijft hierdoor langer schoon, de zon maakt minder kans om de verf te beschadigen door de weerkaatsing van de lak en de verf is beter bestand tegen de aanhechting van vuil. Deze verf kan ook beter tegen vocht dan de andere soorten lak. Ook is deze soort verf gemakkelijker schoon te maken. Oneffenheden zijn wel makkelijk te zien, dus een goede voorbereiding voordat er wordt geschilderd is erg belangrijk.

Matte verf is over het algemeen niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Dit komt doordat de lak minder goed bestand is tegen weer en wind dan hoogglans lak of zijdeglans lak.

Binnenshuis heeft u niet te maken met weersinvloeden, waardoor de kwaliteit en sterkte van de lak minder van belang is. Voor het verven binnen kunt u zodoende eerder de keuze baseren op uw interieurwensen en de gewenste uitstraling van de soort lak die wordt gebruikt.

Bij het gebruiken van hoogglans lak is het van belang om te zorgen voor een perfect voorbereide ondergrond voor er wordt geschilderd. Oneffenheden en gebreken zullen namelijk heel goed zichtbaar zijn, als de voorbereiding niet goed wordt gedaan. Bij zijdeglans lak zijn oneffenheden minder goed zichtbaar.

Vaak krijgen wij ook de vraag welk merk lak de beste keuze is. Veel mensen twijfelen tussen het gebruiken van Sigma verf, Sikkens verf of Trimetal verf. Deze merken bieden allemaal kwalitatief goede verfproducten en de keuze van het merk Sigma, Sikkens of Trimetal maakt op zich niet veel verschil.

Overigens is het kiezen van een goede kwaliteit verf niet het meest belangrijk. Het verschil in de uiteindelijke kwaliteit wordt gemaakt door een goede voorbereiding vóórdat wordt gestart met het schilderwerk en het onderhouden en schoonmaken van het houtwerk nadat het geschilderd is. Kortom, een goed verfsysteem is niet merkgebonden.

Voor welke lak soort kiest de gemiddelde Nederlander?

Uit een onderzoek dat in november 2011 is gepubliceerd in de SchildersVakkrant blijkt dat consumenten vaker kiezen voor een zijdeglans dan voor hoogglans voor buitenschilderwerk. Voor dit woononderzoek werden bijna 600 woonconsumenten, zowel kopers als huurders, ondervraagd.

Voorkeuren verf

In het artikel schrijft men het volgende:  “Vaak wordt beweerd dat Nederlanders een typisch hoogglansvolkje vormen. De resultaten van dit onderzoek lopen daarmee niet in de pas. In een binnensituatie geeft een ruime meerderheid aan eerder voor zijdeglans (gemiddeld 57%) te kiezen dan voor hoogglans (16%). Kopers zien graag iets meer glans dan huurders. Buiten mag het daarentegen wat meer glimmen. Dan kiest gemiddeld 27% voor hoogglans en 34% voor zijdeglans en 15% voor een matte uitstraling. Ook hier zijn kopers meer in glanzend houtwerk aan de buitengevel geïnteresseerd dan huurders (hoogglans: 34% versus 15%; zijdeglans: 39% versus 26%). Bij huurders geeft overigens 25% aan dat deze vraag niet van toepassing is. Naar alle waarschijnlijkheid omdat de huurbaas/woningcorporatie voor het buitenschilderwerk hier de lakens uitdeelt.”

Hulp bij het kiezen van het juiste type lak?

Het kiezen van de juiste lak hangt af van een aantal factoren, zoals de functie van het hout, de plek waar het houtwerk zich bevindt (bijvoorbeeld op het Westen of Zuiden) en de mate waarin de weersinvloeden van toepassing zijn. Een vrijstaand huis zal bijvoorbeeld meer regen en wind te verdragen krijgen, dan het onderste appartement in een hoog complex.

Het is zodoende soms lastig om op basis van de eigenschappen van een type lak de juiste keuze te maken, los wat uw voorkeur heeft in de vorm van de uitstraling van het uiteindelijke resultaat. Bij het uitbrengen van een offerte geven wij altijd advies over de beste keuze voor de lak die wordt gebruikt bij het schilderwerk.